Kings Bench Street mixed use development

Optimising mixed-use development on an awkward site

STATUS
Completed
VALUE
£4.26m

Our client, a key stakeholder in the regeneration of central south London, commissioned us to develop concepts and detailed design for the upper levels of this 'urban frontier' mixed use development. Whilst maximising usable space on this triangular Southwark site, the building's interior planning needed to capitalise on adjacency of uses, building depth, available daylight, views and terracing to optimise the client's return on investment.

Analysing the awkward site and location (next to a busy railway viaduct) initial studies were pragmatic. Subdividing the triangular floors into useable spaces with daylight and natural through-ventilation indicated valuable units that could be considered for office, residential, or live / work use, subject to fire escape compliance and efficient circulation. Design development, in tandem with commercial assessments, pointed to preferred floor arrangements and these were then developed with the consultant team in more detail.

A key stratagem in activating the circulation space required for deep mixed-use units was to deploy curving 'active corridors' which allow workstations, seating, storage & resources to be accommodated within the 'thickness' of the walls.

As base fit-out progressed, we developed our interior design concepts and detailing, providing all lighting, interior materials & finishes and furniture design information for project completion.

Previous Project
Next Project